Nadat de overheid op 1 juni besloot mondkapjes te verplichten in het openbaar vervoer en vanaf het moment waarop het dringende advies klonk een mondkapje te dragen in publieke binnenruimten, draagt ook in Nederland iedereen een mondkapje. Mondkapjes in verschillende varianten: herbruikbare en wasbare varianten, maar ook wegwerp mondkapjes. Diverse organisaties, instanties en media houden zich bezig met bewustwording over het gebruik, maar als het gaat om het weggooien, weten heel veel mensen niet wat ze moeten doen. Mondkapjes en andere beschermingsmiddelen op de juiste manier weggooien is echter wel belangrijk.
Dump ‘m niet op straat
Veel mondkapjes worden gedumpt in de natuur, verkeerd weggegooid of zelfs door het toilet gespoeld. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Afvalbedrijven krijgen steeds meer te maken met mondkapjes die verkeerd worden weggegooid. Rioolbedrijven zien de mondkapjes en andere beschermingsmiddelen vaker terug in het riool, doordat ze door het toilet worden gespoeld of in straatputten belanden. Dat zorgt voor verstoppingen en vastlopen van de gemalen met extra onderhoudswerkzaamheden en hoge kosten tot gevolg.
Mondkapjes horen bij het restafval
Er zijn natuurlijk meerdere soorten mondkapjes. Herbruikbare mondkapjes zorgen uiteindelijk voor minder afval. De mondkapjes kunnen gezamenlijk met de andere was op 60 graden gewassen worden. De wegwerp variant, of deze nu van papier of plastic is gemaakt, hoort altijd bij het restafval. Gooi het gebruikte mondkapje in een afvalbak in de buurt of bewaar het mondkapje in een zakje zodat het mondkapje thuis weggegooid kan worden in de vuilnisbak. Spoel het mondkapje dus niet door het toilet. Dump het mondkapje niet op straat, maar gooi het weg bij het restafval.
Let op met het oprapen van mondkapjes en handschoenen die door anderen gebruikt zijn.
Mondkapjes en andere beschermingsmiddelen zoals handschoenen en gebruikte tissues horen allemaal bij het restafval, ongeacht het materiaal waarvan ze gemaakt zijn.
Kijk voor meer informatie over goed rioolgebruik en het verbeteren van de waterkwaliteit in Limburg op: www.waterklaar.nl/goedrioolgebruik