'Hier in Weert voelen we die verandering al jaren. Een deel van de stad is gebouwd op een heuvel en dan bestaat de bodem ook nog eens grotendeels uit zand. Water vasthouden is daardoor lastig. Dat wisten onze voorouders al. Niet voor niets zien we in Weert en de omliggende regio een uitgebreid stelsel van beekjes en slootjes. De haarvaten van het watersysteem, zo noem ik ze wel eens, bedoeld om met name de natuur en de boeren te voorzien van voldoende water.
Uiteraard doen we er als stadsbestuur alles aan om water vast te houden. We leggen gescheiden rioolsystemen aan waardoor het hemelwater in de bodem infiltreert. Al sinds de jaren negentig koppelen we regenwater af van het riool. Bij renovaties en nieuwbouw is het een vast onderdeel van de werkzaamheden, door de gemeente betaald. Verder leggen we wadi’s aan, waterbuffers en zetten we zwaar in op het vergroenen van de stad. Elke boom zorgt voor koeling en houdt water vast. Het is dan wel belangrijk om de juiste bomen te planten die bestand zijn tegen warmte en droogte. Daarom kiezen we bij de aanplant niet voor een rij dezelfde bomen, maar voor diversiteit én met een stukje grond rond elke boom waar het water instroomt.
Waterbeheer is een forse uitdaging. Water kent geen grenzen. Daarom is het goed dat alle partijen in Waterpanel Noord samenwerken; WML, Waterschap, provincie en gemeenten. Alleen met een brede aanpak kunnen we een rol spelen en zorgen voor voldoende water in de toekomst.’
Martijn van den Heuvel, wethouder Weert.