Rioolproblemen door vet
Limburgse gemeenten, waterschappen en waterleidingmaatschappij roepen inwoners op om overtollig (frituur)vet niet door de gootsteen of het toilet te spoelen. Breng het weg naar een verzamelpunt. Hiermee voorkom je schade zoals verstopte riolen en verstoorde zuiveringsprocessen. Het vet gaat stollen en zorgt voor verstoppingen. Zelfs kleine olie- en vetrestjes na het bakken en braden kunnen serieuze problemen in het riool veroorzaken. Net als plastic, glas en oud papier wordt ook vet gerecycled.
Hoge kosten
Landelijk zijn er tussen de 150.000 en 300.000 verstoppingen per jaar. De problemen die vervuiling veroorzaken kosten Limburgse inwoners veel geld. Het reinigen van een liter oliebollenvet kost ongeveer € 2,80. Dat is het dubbele van de kostprijs van vet in de winkel. Uit landelijk onderzoek blijkt dat één derde van de consumenten resten olie of vet (warm of koud) nog steeds wegspoelt in de gootsteen of het toilet. Verstoppingen zorgen niet alleen voor hoge kosten, het is ook zonde omdat het vet recyclebaar is. Gebruikt frituurvet is een grondstof voor hernieuwbare energie.
Inzamelpunten
In Limburg zijn er ongeveer 120 inzamelpunten voor gebruikt (frituur)vet. Op steeds meer plekken zoals supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraat is er een gele containers aanwezig voor gebruikt vet. De kliko’s worden opgehaald door recyclebedrijven die oude oliën en vetten verwerken tot brandstof. Sport-, muziek- en buurtverenigingen kunnen meedoen en krijgen per liter ingezameld vet een vergoeding van het recyclebedrijf. Het (frituur)vet kan in de oorspronkelijke verpakking of bijvoorbeeld een plastic fles ingeleverd worden bij een inzamelpunt. Ga naar www.frituurvetrecyclehet.nl om het dichtstbijzijnde verzamelpunt te vinden. Lees meer over goed rioolgebruik op Waterklaar.