In februari dit jaar bracht het IPCC een nieuw rapport uit waarin stond dat de natuur het veranderende klimaat niet meer kon bijbenen. Zelfs als de opwarming beperkt zou blijven tot 1.5 graad zou 3 tot 14 procent van alle flora en fauna soorten verdwijnen. En bij een temperatuurstijging van 2 graden zelfs 3 tot 18 procent.
De hoge energie prijzen tonen onze afhankelijkheid van de natuur. Het merendeel van de energie wordt opgewekt door het gebruik van fossiele grondstoffen. En helemaal zonder die fossiele grondstoffen energie opwekken, blijkt nog steeds heel moeilijk. Zo vertelde een eigenaar van een windmolenpark bijvoorbeeld dat windmolens bij harde wind worden stopgezet. Door alle ontwikkelingen staat kernenergie dan ook weer op de agenda. En dat doet mij herinneren aan mijn tijd op de middelbare school waarbij we met onze klas op excursie mochten in Dodewaard. Een promotiestunt van de overheid die ons wilde laten zien hoe veilig deze energiebron was. Nadat een klasgenote haar schoenen moest achterlaten (wegens een te hoge straling) kwam deze veiligheidsboodschap bij ons in ieder geval niet aan.
De thermostaat een graadje lager zetten lijkt dan toch nog niet zo’n verkeerde oplossing te zijn. Op het gebied van water kunnen we de natuur ook een handje helpen. Door bijvoorbeeld het regenwater niet via het riool weg te laten lopen maar te infiltreren in de eigen tuin. Wilt u meer weten over klimaatverandering of wat u zelf kunt doen, kijk dan op www.waterklaar.nl.
Column NR Paul Sanders, voorzitter Waterpanel Noord