Onze grond kan al het regenwater maar 4 weken vast houden. Het is u vast al eens opgevallen, dat na een paar droge weken, enorme stofwolken te zien zijn als er een tractor over het land rijdt. Dat komt onder andere door ons Nederlandse waterafvoersysteem, waarbij we regenwater via sloten afvoeren. Ook dit jaar, aan het begin van het groeiseizoen, staan we zelfs na een natte zomer en winter alweer op achterstand en lijken we af te steven op een droge zomer zoals in 2018. 2019 en 2020. “Nederland is een vergiet met te veel gaten” schreef een columnist in de Volkskrant.
Wat zou het mooi zijn als we ons niet alleen zouden kunnen beschermen voor de Maas maar diezelfde rivier ook zouden kunnen gebruiken om de waterhuishouding in Limburg beter in balans te brengen. Nieuwe grote overloopgebieden die we bij hevige regenval kunnen laten vollopen met water dat we kunnen gebruiken in tijden van droogte. Het levert wellicht in geld niets op, sterker nog het kost alleen maar geld, maar het kan er wel voor zorgen dat we ook over 50 jaar nog voldoende (drink)water hebben. Waarschijnlijk zal “er nog heel wat water door de Maas moeten stromen” voordat het zover is.
Zelf kunt u wel alvast een steentje bijdragen door het regenwater door het afkoppelen van de regenpijp de tuin in te laten lopen. In veel gevallen wordt dat ook nog betaald door de gemeente. Kijk maar eens op www.waterklaar.nl
Column NR1 door Paul Sanders, voorzitter Waterpanel Noord