In de regio Westelijke Mijnstreek zijn verschillende inwoners aan de slag gegaan met het afkoppelen van de regenpijp van het riool om het hemelwater op te vangen in de eigen tuin. In natte perioden wordt het gemeentelijk riool daarmee ontlast en in droge perioden zorgt een hogere grondwaterstand voor een groenere tuin. De gemeente Beek helpt inwoners door het aanbieden van advies op maat waarmee je ook nog eens subsidie kunt aanvragen.
Afkoppelen
Samen met zijn vriendin en drie jonge dochters woont Rick Paumen in een vrijstaande woning met grote tuin in de gemeente Beek langs de vernieuwde Keutelbeek. Hij is er geboren en getogen. “Beek is een leuk en mooi dorp met voldoende mogelijkheden. Niet te groot en niet te klein,” vertelt Rick. In de straat is er weinig parkeergelegenheid daarom worden de auto’s op eigen terrein naast het huis gezet. “We hebben daardoor een deel van de tuin moeten verharden met een oprijlaan vanaf de straat tot aan de garage,” aldus Rick. “Gelukkig hebben we veel ruimte over voor de hond, konijnen, geitjes en ons schaapje.” Voor de kinderen heeft hij speelhuisjes gebouwd. Rick vertelt “Voor het inrichten van de tuin hebben we rekening gehouden met het regenwater. Op de oprit liggen kasseien en gebakken klinkers in een zandbed opgevuld met fijn split. Daardoor wordt het water beter afgevoerd. Als het veel regent, loopt het overtollige water op het gras en deels naar de Keutelbeek.” Als buitenkind vond het hij het altijd al leuk om water op te vangen. Voor zijn werk als logistiek manager is hij verantwoordelijk voor duurzaamheidsverbeteringen aan en in het gebouw van een Europees distributiecentrum in Venlo.
Subsidie
Rick heeft zich via internet verdiept in het afkoppelen en de subsidiemogelijkheden. “Tijdens de bouw van de garage hebben we een waterput van 7,5 m3 geplaatst. Aanvankelijk met een aansluiting op het riool. Dat is natuurlijk zonde. In droge zomers wil ik zoveel mogelijk regenwater opslaan om voor de tuin te gebruiken. Maar destijds was de Keutelbeek nog niet aangepast.“ Via mail heeft hij contact opgenomen met Paul Janssen van de gemeente Beek om de mogelijkheden van het afkoppelen op eigen terrein te bespreken. Naast het afkoppelen van de waterput van het riool, werd het besluit genomen om een lavakoffer van 6m3 een meter diep onder de grond in de tuin te plaatsen. “We hebben veel gras en dat wil ik graag groen en netjes houden” vertelt Rick. “De ideeën van Paul pasten prima bij de tuininrichting. Achteraf had hij sommige dingen anders aangepakt. “In mijn geval was de impact relatief groot en duur omdat er veel ondergronds is gewijzigd. Het kan ook simpel en goedkoop bovengronds. Maar ik ben zeer tevreden over het resultaat. Het is een mooie duurzame tuin geworden.”
Aan de slag
Daarom gaan we samen aan de slag om het regenwater niet langer af te voeren naar het riool maar om het daar te houden waar het valt. Met eenvoudige middelen en een gunstige subsidieregeling maak je jouw tuin Waterklaar en verklein je de kans op wateroverlast en verdroging van de grond. Een mooie groene én klimaatvriendelijke tuin ligt binnen handbereik. Wil jij je tuin ook Waterklaar maken? Ga naar Waterklaar of maak direct een afspraak met de afkoppeladviseur via jan.heffels@sittard-geleen.nl. Én doe je dat vóór 5 december dan zou de Sint je ook nog eens een gratis regenton kunnen schenken!