In de wijk Reutsberg in Heel startte vandaag de campagne Waterklaar. Wethouder Ruimtelijk Beheer, Johan Lalieu, van de gemeente Maasgouw presenteerde in Cultureel Centrum Don Bosco in Heel de Waterklaarmeter. Daarna trokken waterdeskundigen van de gemeente en studenten van het Citaverde College de wijk in om te kijken hoe Waterklaar de inwoners van Reutsberg zijn en wat ze kunnen doen om dat te worden.
Wethouder Lalieu deed de aftrap en benadrukte dat de gemeente aan de slag gaat in de wijk. ,,Ik hoop – en ben er ook van overtuigd – dat bewoners graag een steentje bijdragen en snel aan de slag gaan om hun tuin waterklaar te maken’’, sprak Lalieu. ,,Want zonder de betrokkenheid van de inwoners gaat het niet lukken.’’
Aan de hand van de daarvoor speciaal ontwikkelde Waterklaarmeter gingen de deskundigen en studenten niveau 4 Watermanagement van het Citaverde College Roermond vervolgens langs de deuren in de wijk Reutsberg om samen met de bewoners het Waterklaarniveau van de tuinen te meten. Tegelijkertijd werden praktische tips gegeven over hoe de eigen tuin meer waterklaar kon worden gemaakt.
Projectleider Giel van Eck kijkt terug op een geslaagde dag. ,,De inwoners van Reutsberg reageerden enthousiast en waren vaak verbaasd over wat er in hun eigen tuin allemaal mogelijk was. Dit geldt niet alleen voor de tuinen in deze wijk, maar voor heel veel tuinen in Limburg. De tips op www.waterklaar.nl helpen inwoners hierbij.’’
Inwoners van de gemeente Maasgouw maakten bovendien kans op een mooie prijs: een waterklare tuin. De gemeente en deelnemende bedrijven leveren een deskundig advies en een bijdrage van 50 procent van de aanlegkosten voor het waterklaar maken van twee achtertuinen, met een maximum van 500 euro per tuin.
Waterklaar
Gemeenten, samen met waterschappen, nemen allerlei maatregelen om wateroverlast in woonwijken te voorkomen. Maar alleen met hulp van de inwoners zelf, kan er écht een verschil worden gemaakt.
We krijgen steeds vaker te maken met hevige neerslag. Dit zorgt voor extra wateroverlast. Borrelende toiletten, straten die blank staan, ondergelopen kelders, milieuvervuiling, vuil rioolwater in sloten én onnodige zuivering van schoon water; het wordt meer regel dan uitzondering, als niet wordt ingegrepen. Ook kennen we periodes van langdurige droogte met als gevolg verdorde tuinen en akkers door te weinig regen. Omdat het grondwater de komende jaren verder daalt, is het de hoogste tijd na te denken over oplossingen. Deze oplossingen zijn vaak te vinden in eenvoudige middelen die mensen zelf uit kunnen voeren, door hun tuin waterklaar te maken.
Waterpanel Noord
De campagne Waterklaar is een initiatief van Waterpanel Noord om samen met de inwoners voor nu en in de toekomst wateroverlast te voorkomen, problemen van verdroging te verminderen en de waterkwaliteit te verbeteren. Met het project Waterklaar geven gemeenten en waterschappen in Noord- en Midden-Limburg invulling aan het landelijke initiatief ‘Ons Water’. De aandacht ligt bij Waterklaar nadrukkelijk op de noodzaak van samenwerking tussen overheden en inwoners. Meer informatie is te vinden op www.waterklaar.nl en via twitter @WaterpanelNoord.