De gemeente Weert ontwikkelt zich meer en meer als regiegemeente. Zij besteedt uitvoeringstaken uit aan externe bedrijven en voert alleen nog de regie over de werkzaamheden. Dit om in financiële zin te besparen in de ambtelijke organisatie tegen gelijkblijvende kwaliteit en dienstverlening voor de inwoners. Weert heeft gekozen om samen te werken met Waterschapsbedrijf Limburg, dat zich richt op het optimaliseren van de afvalwaterketen. Bundeling van taken levert schaalvoordelen op en daarmee lagere maatschappelijke kosten. Weert realiseert hiermee op termijn een kostenbesparing, wat uiteindelijk een lagere belasting voor de inwoners oplevert. Waterschapsbedrijf Limburg is de uitvoeringsorganisatie van Waterschap Roer en Overmaas en Waterschap Peel en Maasvallei op het gebied van transporteren en zuiveren van afvalwater.
Rapport ‘Schakelen in de waterketen’
Naast het uitbesteden van het onderhoud van de drukriolering en gemalen hebben Weert en Waterschapsbedrijf Limburg verkend of samenwerking op andere fronten in de afvalwaterketen nog meer efficiency kan opleveren. Uitkomsten van dit verkennend onderzoek staan in het rapport ‘Schakelen in de waterketen’. In deze verkenning zijn de aspecten kwaliteit, kwetsbaarheid, kosten en klantgerichtheid (4K's) onderzocht en beoordeeld. Ook is bekeken in welke samenwerkingsvorm het meeste rendement kan worden behaald voor de betrokken ketenpartners.
Waterpanel Noord
Voorafgaande aan de ondertekening lichtte wethouder Litjens het rapport toe aan de waterwethouders van Waterpanel Noord. Hij riep de waterwethouders op om samen vorm te geven aan een verdere invulling. Waterpanel Noord is een samenwerkingsverband van 15 gemeenten, Waterschapsbedrijf Limburg, Waterschap Peel en Maasvallei en Waterschap Roer en Overmaas in Noord- en Midden-Limburg. Doel is samen met alle betrokken partijen de huidige en toekomstige wateropgaven in Limburg te realiseren.
PDF Schakelen in de waterketen