Ook kleine olie- en vetrestjes die na het bakken of braden in de pan achterblijven, kunnen serieuze problemen in het riool opleveren. Limburg heeft zo’n 120 inzamelpunten voor gebruikt (frituur)vet. Bij steeds meer supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten staat een gele container voor gebruikt vet. Op www.vetrecyclehet.nl kunnen mensen hun postcode intikken en vinden zo snel het dichtstbijzijnde inzamelpunt.
Verstoppingen
De gemiddelde Nederlander gebruikt 4 kg frituurvet per jaar. Daarvan wordt 1,4 kilo thuis verbruikt en 2,6 kilo in de horeca. In de horeca wordt op dit moment al zo’n 95% ingezameld, via consumenten nog maar zo’n 20%. Landelijk zijn er tussen de 150.000 en 300.000 verstoppingen per jaar. De reiniging van een liter oliebollenvet kost de waterschappen alleen al € 2,80 en dat is het dubbele van de kostprijs van het vet in de winkel. Het vet stolt in het riool en zorgt voor honderden verstoppingen. Het verhelpen van die verstoppingen is een kostbare zaak. Door gebruikt vet in te leveren bij een inzamelpunt hoeven er minder kosten te worden gemaakt, hier heeft iedereen baat bij
Van vet naar biobrandstof
Uit landelijk marktonderzoek van Intomart GFK 2012 blijkt dat één derde van de consumenten resten olie of vet uit te pan (warm of koud) nog steeds wegspoelt onder de kraan. Op jaarbasis is 18.000 ton gebruikt frituurvet beschikbaar om in te zamelen. Dit is biobrandstof voor 15.000 auto’s per jaar. In het huidige verkeer kunnen hiervan met 5% bijmenging 300.000 auto’s per jaar rijden.
Hiervoor hoeven gebruikers van (frituur)vet alleen het vet in de oorspronkelijke verpakking terug te doen en vervolgens naar een inzamelpunt te brengen. Vast frituurvet kun je eerst laten stollen in bijvoorbeeld een plastic fles en dan inleveren bij het inzamelpunt.
Inzamelpunten
Het vet kun je op de gemeentewerf inleveren en bij steeds meer verenigingen, supermarkten en scholen. Op deze locaties staan gele kliko’s, waar het vet in verzameld wordt. De kliko’s worden opgehaald door recyclebedrijven die de oude oliën en vetten tot biobrandstof verwerken. Sport-, muziek- en buurtverenigingen kunnen meedoen en krijgen per liter ingezameld vet een vergoeding van het recyclebedrijf. Op de website www.vetrecyclehet.nl vind je hierover meer informatie.