De Omgevingswet kent vier verbeterdoelen:
- het vergroten van de inzichtelijkheid, de voorspelbaarheid en het gebruiksgemak van het omgevingsrecht;
- het bewerkstelligen van een samenhangende benadering van de fysieke leefomgeving in beleid, besluitvorming en regelgeving;
- het vergroten van de bestuurlijke afwegingsruimte door een actieve en flexibele aanpak mogelijk te maken voor het bereiken van doelen voor de fysieke leefomgeving;
- het versnellen en verbeteren van besluitvorming over projecten in de fysieke leefomgeving.
Gemeente Peel en Maas
De gemeente Peel en Maas heeft zich aangemeld als pilotgemeente voor de 12e tranche van de Crisis- en Herstelwet en gaat vooruitlopend op de inwerkingtreding van de wet aan de slag met een integrale omgevingsvisie, een aantal experimenten voor een omgevingsplan en één integraal omgevingsplan. In het kader van dit project bij de gemeente Peel en Maas wordt bekeken in hoeverre water een volwaardig onderdeel kan worden binnen de integrale afwegingen in het kader van de Omgevingswet. Een andere uitdaging in het kader van de Omgevingswet is ook om integrale afwegingen te maken met alle betrokken partners waaronder, gemeenten, waterschap en waterleidingmaatschappij. Dit met als doel dat het voor burgers en ondernemers het duidelijk wordt welke doelen of regels voor hun van toepassing zijn.
Pilot Omgevingswet
Voor de pilot Omgevingswet wordt voor zowel het stedelijk- als het landelijk gebied een omgevingsvisie en –plan opgesteld, waarmee een integrale benadering nagestreefd wordt voor water en ruimte. De visies en plannen zijn geen doel op zich, het zijn de ‘vervoer-middelen’ waarmee het leertraject tot stand gebracht wordt. Een leertraject integraal werken met aan de voorkant geformuleerde leerdoelen. Aan de hand van een project met een duidelijke structuur en aan de hand van de vier verbeterdoelen van de Omgevingswet bezien hoe water een volwaardig onderdeel kan worden binnen de integrale afwegingen in het kader van de Omgevingswet in de gemeente Peel en Maas, hiervan te leren en de ervaringen hiervan te delen met overige deelnemers van het Waterpanel Noord en handvaten te geven voor implementatie van de Omgevingswet.
Projectgroep
Na het opstellen van het projectplan en de goedkeuring van de pilot door Waterpanel Noord is in het najaar van 2016 een projectgroep samengesteld met deelnemers vanuit de verschillende samenwerkende partijen.
Werkgroepen Roermond en Tangbroek
Vanuit deze projectgroep zijn twee werkgroepen aan de slag gegaan met plannen voor het stedelijke gebied voorstad Roermond en het landelijke gebied Tangbroek – Soeterbeek Baarlo waarbij de leerdoelen als volgt geformuleerd zijn:
- Integraal werken, verbindingen tussen visie, plan en gebieden en integraal financieren.
- Proces en collega’s daarin meenemen.
- Loslaten en vertrouwen.
- Participatie burgers en ondernemers.
De keuze voor het landelijke gebied Tangbroek wordt waarschijnlijk gewijzigd. Mogelijk dat het project Herinrichting Kwistbeek als pilot wordt ingezet.
Het doel is om na afloop van beide projecten uitgangspunten te hebben voor de integrale omgevingsvisie en een bestemmingplan met verbrede reikwijdte voor beide gebieden. Niet alleen het borgen van visie en beleid, maar ook van werkprocessen.